/turul/ - Turul

teadélután & aranyos kislányok

Posting mode: Reply

Check to confirm you're not a robot
Email
Subject
Comment
Password
Drawing x size canvas
File(s)

Board Rules

Max file size: 350.00 MB

Max files: 5

Max message length: 4096

Manage Board | Moderate Thread

Return | Magrathea | Catalog | Bottom

Expand All Images


Anonymous 03/29/2021 (Mon) 06:46:00 [Preview] No. 3052
Segítsetek anonok, egy ideje nem megy az elalvás, lefekszem a szokott időben és még órákig forgolódok, aztán reggel kialvatlanul kelek. Ilyen eddig nem nagyon volt, egyedi esetek voltak csak, de most már legalább öt napja ilyen, és nem tudom mit csináljak, nem akarom zombi módjára leélni az életem hátralévő részét, kérlek segítsetek!


Anonymous 03/30/2021 (Tue) 06:39:23 [Preview] No.3054 del
Azt hiszem szorongás elég gyakori ok ahhoz, hogy legelsőként említsem. Olvastam, hallottam róla, barátaim is mesélték, és nekem is volt vele élményem (bár nekem jobbára úgy, hogy felébredtem az éjszaka közepén, és elkezd pörögni az agyamon mindenfélén). Ezen segíthet az, ha pl. jó lelkiismerettel fekszel le, azzal a tudattal, hogy amit tehettél megtettél; vagy ha esezkbe jutnak problémák, akkor irányíthatod a gondolataid, pl. "oké ez most baj, ebben a pillanatban nem tudok tenni semmit, hogy meg tudjam cselekedni amit kell, alvásra van szükségem, majd nekiállok reggel, miután kipihentem magam"; vagy jusson eszedbe, hogy ebben az állapotban felnagyítódnak, mind bajok, mind az érzelmek, erre is emlékeztetheted magad.
A csapongó gondolatok akkor is ébren tarthatnak, ha nem kellemetlenek, és nem töltenek el szorongással. Igyekezz nem aktívan gondolkodni ilyenkor, mondjuk egy folyamatot végigvenni, egy cselekvéssort (pl. gondolkodhat azon az ember, hogy hogyan készít el egy ételt) átgondolni, mert ez összpontosítja a gondolatokat, és elalváskor pedig szét kellene "folyniuk", el kellene enyészniük. Tehát végülis a tudatosság maradékát kellene levetni.
Mindkét esetben segíthet - hosszabb távon - ha elkezdesz meditálni, ami segíthet a tudati csapongást megszüntetni.
Aztán gyors tűzoltás lehet (azaz már működhet az első nap), ha belekezdesz egy alvás előtti rutinba, kialakítasz egy szokást a nap befelyezésére. Elhatározod, hogy legkésőbb X órakor fekszel le (pl. 22:00), előtte Y-kor (pl. 20:00) indítod a lefekvési rutint. Y után már nem foglakozol semmivel, amit napközben csinálsz. Inkább "lassú" dolgokat csinálsz, mint a filmnézés (az elején) vagy olvasás (a végén). Az elején persze tornázhatsz egyet, hogy fizikailag kicsit kifáraszd magad (de, ahogy közeledik a lefekvés ideje, ezt hanyagold). Az evést is időzítsd ez időtartam elejére, ihatsz viszont tejet - langyosat, meleget. Közelebb érve a lefekvéshez hagyd el az elektronikus kütyüket, no tv, no pc, no teló. Zuhany, fogmosás. Kényelem, nyugalom.
Segíthet friss levegő. Új fekhely. Ha csak átvariálsz dolgokat (pl. megfordíthatod az irányt, amerre a fejed esik az ágyon) az is segíthet. Csinálhatsz ideiglenes fekvőhelyet a padlóra néhány éjszaka erejére (ügyelj rá, hogy alulról jól szigetelt légy, mert áthűlhetsz).
Ne igyál későn kávét, teát, ne egyél cukros dolgokat.
Uhh. Lehet még fognak eszembe jutni dolgok, egy posztra ennyi is elég.
Nem kell ezeket recept szerint venni persze. Figyeld meg magad, mit csinálsz, mit érzel, és tégy ennek a fényében.


Anonymous 03/30/2021 (Tue) 06:43:30 [Preview] No.3055 del
Eszembe is jutott még valami.
Mikor már ágyban vagy, ne gondolkodj azon, hogy másnap miket kell tenned, ne csinálj listát (ha csinálsz a teendőkről, akkor felkeléskor tedd).
Viszont sorolj fel 4-5 dolgot, ami jó volt aznap. Nem számít mennyire lényegtelennek tűnik, csak legyen jó. Egy békés pillanat, egy kellemes illat, egy régen látott barát, etc. etc.


Anonymous 03/30/2021 (Tue) 19:59:34 [Preview] No.3060 del
Kapcsold ki a gépet kb egy ilyen negyven-ötven perccel lefekvés előtt és sötétítsd el rendesen a szobát.
(Meg esetleg vegyél macskagyökeret/valerianát.)


Anonymous 04/19/2021 (Mon) 20:15:50 [Preview] No.3133 del
>>3054
> Ezen segíthet az, ha pl. jó lelkiismerettel fekszel le, azzal a tudattal, hogy amit tehettél megtettél
Veszett ügy...


Anonymous 12/21/2021 (Tue) 20:37:48 [Preview] No.3996 del
Tippek elalváshoz orrfújásos gondokkal? Tegnap alig aludtam valamit mert folyamatosan az orrom fújtam de nem volt hajlandó kitisztulni így meg levegőt nem kaptam.


Anonymous 12/21/2021 (Tue) 20:46:54 [Preview] No.3998 del
>>3996
Ha az oldaladon fekszel van esély arra, hogy a "felül" lévő orrjárat kitisztul, mert minden becsorog lentre.
De asszem dugulást az orrnyálkahártya megduzzadása is okozhatja, az meg nem csorog sehova.
Próbálkozhatsz egy pici víz orrbacsorgatásával. Enyhén vizezz be egy zsepit, feküdj hanyatt és préselj pár csepp vizet az orrodba. Ahogy becsorog tüsszögésre, orrfújásra kéne ingerelnie.
Egyél valami csípőset, az megindítja az orrfolyást, és ki tudod fújni.
Forró (amennyire csak bírod) menta tea is segíthet, tartsd a szájüregben, gargarizálj vele, kortyonként.
Hajolj a mosdókagyló fölé, és meleg vízzel mosd az arcod, amíg átmelegszik az orrod környéke, arcüregek.
Ez mind segíthet az orrfúvásban.
Ha kidugul az orrod, nyomás az ágyba, oldalfekvés, hogy amikor megint meggyűlik a cucc, az alsó járat duguljon csak.


Anonymous 12/23/2021 (Thu) 20:28:49 [Preview] No.4005 del
>>3998
Nekem még sose sikerült az oldalamon elaludnom. A dugult orr ellen meg csak az segített, ha felpárnáztam magamat, minél inkább függőlegesbe hozva a törzsem, annál jobban kapok levegőt. Viszont cserébe nem kényelmes.



Top | Catalog | Post a reply | Magrathea | Return